Ми на зв’язку

Суспільство не задовільнить ТАКИЙ антикорупційний суд!

ГромКонтроль приєднався до заклику на адресу глави держави: президентський проект Закону про АКС нівелює саму ідею антикорупційного правосуддя.

ГромКонтроль разом з провідними організаціями громадянського суспільства  приєднався до заяви Реанімаційного пакету реформ, в якій міститься заклик до Президента переглянути та скоригувати проект Закону про антикорупційний суд, поданий главою держави до парламенту.  В нинішньому вигляді, наголошується в заяві,  проект закону суперечить рекомендаціям Венеційської комісії, містить надскладні вимоги для кандидатів до складу суду. Загалом – формує такі правові умови, які загальмують старт роботи антикорупційного суду і, як наслідок – успішну боротьбу з корупцією.

Подробиці – за посиланням

У зверненні до очільника держави, зокрема, йдеться:

“Громадські експерти оцінюють законопроект Президента про Вищий антикорупційний суд як такий, що не відповідає висновку Венеційської комісії та не дозволяє забезпечити незалежність антикорупційного судочинства“

Документ суперечить рекомендаціям Венеційської комісії в частині юрисдикції суду:

“Венеційська комісія чітко рекомендувала Україні передбачити, що антикорупційний суд розглядатиме підслідні Національному антикорупійному бюро України злочини щодо ТОП-корупції. Натомість, Президент пропонує доручити Антикорупційному суду розгляд тисячі справ, не пов’язаних із ТОП-корупцією”

Крім того, документ не передбачає ключової ролі міжнародних донорів у доборі антикорупційних суддів.  Також законопроект встановлює такі вимоги до кандидатів на посади антикорупційних суддів, за яких сформувати суд буде практично неможливо.

“…На додачу до суддівського, адвокатського або наукового досвіду, кожен кандидат до Вищого антикорупційного суду має також мати “значний досвід професійної діяльності у сфері права з питань протидії корупції у міжнародних організаціях або міжнародних судових органах”. Осіб, що мають такий досвід – одиниці. Більше того, ВККС зможе дискваліфікувати навіть кандидатів, що мають такий досвід”

“Антикорупційна реформа” РПР та ГО-підписанти звертаються до Президента України із проханням відкликати законопроект 7440 та подати на заміну проект закону, який відповідатиме рекомендаціям Венеційської комісії”, – зазначено в заяві.

ПОДІЛИТИСЯ